SME
Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Chudobné vianočné rómske jedlo: posúch bokeľa

Štedrovečerné menu je dnes skoro rovnaké. Kapustnica, zemiakový šalát. Malý rozdiel je v tom, že Rómovia vyprážajú viac rezne ako rybu.

Naši predkovia ich vešali na stromček, nad dvere alebo dávali do okien. Verili, že vďaka nim príde do domu šťastie a všetkého bude hojnosť. Naši predkovia ich vešali na stromček, nad dvere alebo dávali do okien. Verili, že vďaka nim príde do domu šťastie a všetkého bude hojnosť. (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

LIPTOVSKÁ TEPLIČKA, GIRALTOVCE. Rómovia kedysi nerobili na vianočné sviatky také jedlá, ako v súčasnosti. Hoci používali podobné suroviny ako gazdiné z majority, rozdiel bol v tom, ako tieto suroviny získavali a akým spôsobom sa z nich jedlo pripravovalo.

"Starká varila obyčajné jedlá, nie ako teraz zákusky od výmyslu sveta. Oni piekli len makové koláče. Mysleli by ste, že to drevo nesú a to mala na rukách toľko závinov koláčov," spomína Júlia Čonková z Liptovskej Tepličky.

Keď bolo v rodine pätnásť detí, na Štedrý deň ráno zvykla gazdiná navariť deťom halušky s kapustou, aby sa nasýtili.

InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Vajíčko za stužku

Kočovní Rómovia nevlastnili pôdu a potraviny si zabezpečovali drobnou výpomocou na gazdovstvách a remeselnými službami. Suroviny na prípravu jedál získavali aj formou výmenného obchodu.

Jednotkou bolo jedno vajíčko za jednu stužku, ktorú vedeli rómske ženy utkať na jednoduchých krosienkach. Krosienka sa držali pod pazuchou a stužka sa dala na nich utkať veľmi rýchlo.

Väčšinou musela stačiť múka, voda a vajíčko, ktoré rómska žena vymenila za stužku utkanú na svojich krosienkach.

Pri varení tradične využívali otvorený oheň a pahrebu, čo pokrmu dodávalo špecifickú vôňu a chuť. Usadení Rómovia používali kachlové pece, na ktorých pripravovali napríklad múčne placky a posúchy.

Bokeľa

"Voľakedy väčšinou robili posúch bokeľa, ktorý sa piekol na peci. Navrch si dávali masť a ku tomu varené mäso," opisuje Júlia Čonková vianočný zvyk z osady Kufajka spred pol storočia.

InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Na ich prípravu potrebovala gazdiná iba múku, soľ a vodu.

Dlaňami sa spracovalo tuhšie cesto, ktoré sa rozdelilo na menšie diely. Vyvaľkali sa placky hrubé asi dva centimetre a piekli sa priamo na platni pece.

Jedli sa samostatne, niekedy s cibuľou, cesnakom či omastené kožou zo slaniny. Placky slúžili aj ako príloha k mäsovým pokrmom.

Koláč ušamen

Rómovia zo svidníckeho okresu piekli na Vianoce koláč s názvom ušamen, čo v preklade znamená „miesené“. Na tento jablkový koláč gazdiná potrebovala: tri vaječné žĺtka, štvrť kila masti alebo iného tuku, 3 hrnčeky múky, čajovú lyžičku sódy alebo kypriaceho prášku, vanilkový cukor a kilo jabĺk.

Múka vysypaná na drevenú dosku sa premiešala s kypriacim práškom. Pridali sa žĺtka a tuk. Dobre vymiesené cesto sa rozdelilo na dve časti a každá z nich sa vyvaľkala zvlášť.

InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Na plech sa uložilo prvé cesto, následne sa položili nastrúhané a osladené jablká. Prikrylo sa to druhou vrstvou cesta. Keď cesto chytilo hnedastú farbu, koláč bol hotový.

Súčasťou sviatkov boli tiež kruceníky, čo sú vlastne orechové záviny a aj dnešná ovocná bublanina, ktorú v Giraltovciach volajú marikľa.

Marikľa

V regiónoch stredného Slovenska hovoria marikľa slanému pokrmu - múčnym plackám. Cesto vznikne z múky, soli, vody, prípadne mlieka.

Pripravené suroviny sa premiešajú a dlaňami spracujú na tuhšie cesto. Placky sa môžu pripraviť aj zo sladkého mlieka, kyslého mlieka alebo cmaru.

Cesto sa rozdelí na menšie časti a vyvaľká na placky, ktoré sa pečú z oboch strán na rozohriatej platničke.

Placky marikľa majú výbornú chuť, ak sa pečú medzi horúcimi uhlíkmi v ohni, ideálne spolu s mäsom. Postup je taký, že sa zahrabú do uhlíkov a po upečení sa z nich odstránia kúsky popola.

InzerciaSkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne Čítajte 

 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  2. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  3. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 23 430
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 22 007
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 10 199
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 876
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 737
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 393
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 603
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 2 649
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Petrov na špecializovanom súde.

Svedok spomínal aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku.


4 h
Ilustračné foto.

Vyššie sadzby predražili bývanie, dopyt prudko klesol.


6 h
Nataša Holinová

Očierňovať potenciálnych protivníkov je jedna z mála vecí, ktoré dnes môže robiť.


3 h
Estónsky prezident Alar Karis.

Propagande sa musíme vedieť brániť všetci, aj Slovensko, hovorí Alar Karis.


8 h

Neprehliadnite tiež

Teri Čikoš

Bola veľká sila, že v každom kúte Slovenska sa robí niečo také pre Ukrajinu, hovorí v rozhovore speváčka Teri Čikoš.


10. jan
Branislav Gröhling.

Upozorňujú na to Štátna školská inšpekcia, ale aj Európska komisia.


TASR 30. nov
Rómska osada v obci Víťaz.

Byty pre Rómov sa stavajú v osadách.


21. nov
Pri stavenisku.

Vo voľbách uspelo 52 rómskych kandidátov.


4. nov
SkryťZatvoriť reklamu