SME
Štvrtok, 30. marec, 2023 | Meniny má Vieroslava

Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - PašvarePečené rebrá - Pašvare (Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu aj mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zľavy z odvodov, zmrazená cena potravín
  4. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  5. Dvanásť rokov v Amazone a práca ma stále baví
  6. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  7. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  1. Unilabs Slovensko otvára v Boroch najmodernejšie laboratórium
  2. Istota nízkeho úroku. Krásne bývanie s hypotékou za 1,49 %
  3. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte
  4. Vyberáme si najkrajšiu obnovenú pamiatku, hlasuje sa online
  5. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  6. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  7. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  8. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  1. Profesionálny šéfkuchár radí: Použitý olej nikdy nevylievajte 22 444
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 21 997
  3. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 10 090
  4. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 873
  5. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 737
  6. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 5 334
  7. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 3 531
  8. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov 2 615
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Petrov na špecializovanom súde.

Svedok spomínal aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku.


3 h
Ilustračné foto.

Vyššie sadzby predražili bývanie, dopyt prudko klesol.


4 h
Nataša Holinová

Očierňovať potenciálnych protivníkov je jedna z mála vecí, ktoré dnes môže robiť.


2 h
Estónsky prezident Alar Karis.

Propagande sa musíme vedieť brániť všetci, aj Slovensko, hovorí Alar Karis.


6 h

Neprehliadnite tiež

Teri Čikoš

Bola veľká sila, že v každom kúte Slovenska sa robí niečo také pre Ukrajinu, hovorí v rozhovore speváčka Teri Čikoš.


10. jan
Branislav Gröhling.

Upozorňujú na to Štátna školská inšpekcia, ale aj Európska komisia.


TASR 30. nov
Rómska osada v obci Víťaz.

Byty pre Rómov sa stavajú v osadách.


21. nov
Pri stavenisku.

Vo voľbách uspelo 52 rómskych kandidátov.


4. nov
SkryťZatvoriť reklamu