Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - Pašvare(Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
          2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
          3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
          4. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
          5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
          6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
          7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
          8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
          9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
          10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
          1. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
          2. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
          3. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
          4. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
          5. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
          6. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
          7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
          8. Leto nekončí!
          9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
          10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
          1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 677
          2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 356
          3. Ako sme jazdili v socializme 2 342
          4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 799
          5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 295
          6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 197
          7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 107
          8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 083
          9. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 857
          10. Leto nekončí! 673

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Dcéru našla v nemocnici so zlomenou nohou. Tvrdia, že to si urobila sama

          Po odbere krvi ostala mesačnej Liliane modrina na päte a zlomená stehenná kosť.

          Neprehliadnite tiež

          Bývalý úradník: Starostovia nevedia čerpať eurofondy, je to čisté zúfalstvo

          Rómske osady nevyrieši štát ani mimovládky, ale dobrý starosta, tvrdí bývalý zástupca riaditeľa úradu práce v Bardejove Viktor Guman.

          PÍŠE MIROSLAV POLLÁK

          Raslavický starosta je nový Vlado Ledecký

          Počet superstarostov sa tak zvýšil o 100 percent.

          Nepotrebné bicykle rozdali Rómom z Ľubice

          Občianske združenie im dalo druhú šancu.

          Symbolická sviečka spojila ľudí rôzneho politického presvedčenia

          Sviečka pripomínala obete rómskeho holokaustu.