Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - Pašvare(Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
          2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
          3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
          4. Top First moment dovolenky na leto 2018
          5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
          6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
          7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
          8. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
          9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
          10. Slováci triedia lepšie
          1. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
          2. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
          3. Accessible Urban Living
          4. RPSP – A good intention ruined by execution
          5. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
          6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
          7. Riešenia pre hnedú planétu
          8. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
          9. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
          10. Top First moment dovolenky na leto 2018
          1. Top First moment dovolenky na leto 2018 13 858
          2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 481
          3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 4 893
          4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 119
          5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 381
          6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 893
          7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 596
          8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 445
          9. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 188
          10. Slováci triedia lepšie 1 077

          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Prečo sú v novembri prázdniny? Lebo ľudí už na čiare netrhajú psy

          Pred 28 rokmi padla aj na Slovensku železná opona. Tí, ktorí ju strážili, dodnes oslavujú.

          DOMOV

          Župní poslanci sa pozrú na Kotlebov predaj majetku

          S niektorými kusmi techniky sa namiesto likvidácie ďalej obchoduje.

          Neprehliadnite tiež

          Úrad splnomocnenca na riešenie rómskej problematiky podľa Kisku nestačí

          Prezident navštívil Hlohovec, s primátorom jednal o začleňovaní Rómov do života mesta.

          Ravasz: Zaraďovanie detí do špeciálnych škôl potrebuje systémové zmeny

          Pripomenul, že na Slovensku sa nachádzajú obce, ktoré majú iba špeciálnu školu.

          OĽaNO chce preveriť zaraďovanie Rómov do špeciálnych základných škôl

          V Rokycanoch sa ukázalo, že 80 percent detí nepatrilo do špeciálnej školy.

          Ocenený psychológ o Rómoch: Ak sú v partii, je tam bašavel a robia

          Keď má človek motyku v ruke, pomáha mu to vymotať sa z ťažkostí, hovorí psychológ Štefan Straka, ktorý učí Rómov ekologickému záhradníčeniu.

          Rozšírenie povinnej predškolskej dochádzky je podľa KDH nekoncepčný krok

          Jeden rok prípravy deťom z osád podľa KDH nepomôže a situáciu nerieši.