Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - Pašvare(Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Klima efekt bez klimatizácie
          2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
          3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
          4. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
          5. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
          6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
          7. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
          8. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
          9. V Adlerovej na Furči sa začína stavať!
          10. Adlerova - dobré miesto pre rodinu na Furči sa už stavia
          1. Klima efekt bez klimatizácie
          2. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
          3. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
          4. METRO vyzbieralo takmer päť ton potravín pre ľudí v núdzi
          5. Zonácia stanovuje jasný režim obhospodarovania každého pozemku
          6. Ako vybrať správne sedaciu súpravu?
          7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
          8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
          9. 5. ročník akcie Za čistejšie Staré Mesto práve začína!
          10. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
          1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 252
          2. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 18 638
          3. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 15 325
          4. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 12 857
          5. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 11 103
          6. Tento test pomohol viac ako 100 ľuďom znížiť vysoký krvný tlak 6 380
          7. 3 spôsoby, ako využiť GDPR vo váš prospech. 5 659
          8. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 4 826
          9. Bývate v práci unavení? Možno spávate v zlom prostredí 4 234
          10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 254

          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Prežil Kaliňáka aj Druckera. Urobme z Gašpara rovno premiéra (píše Michal Havran)

          Nemusíte hľadať, máte ho tam, zachráňte nás pred prevratom a neistotou.

          ŠPORT

          Sagan zarába na Saganovi. Stretnutie stojí 150 eur

          Majster sveta spolupracuje s fanklubom, za ktorým stojí jeho brat.

          KOMENTÁRE

          Fico sa vracia. Vyzerá ako Sulík

          Keď príde na Maďarsko, Poľsko, mimovládky či Rusko, Sulík hovorí ako Fico.

          DOMOV

          Špeciálny prokurátor odísť neplánuje. Protesty ho nezlomili

          Kováčik odíde skôr. Kedy, zatiaľ nepovedal.

          Neprehliadnite tiež

          Obroda Lunika IX: Môže byť atraktívny nielen pre Rómov

          Ak by sa naplnila vízia, môže byť sídlisko modelovým, ako ho chceli mať pri vzniku.

          Kauza šikanovania rómskych detí: Na verdikt sa stále čaká

          Krajský súd sa zaoberá odvolaním voči oslobodzujúcemu rozsudku.

          Dnes píše Zuzana Števulová

          Aj Rómom patrí táto krajina

          Kým nebudú úspešní aj oni, nebude úspešná ani naša spoločnosť.

          Mladí Rómovia chcú zlepšiť vnímanie menšiny, podpísali deklaráciu

          Mladí Rómovia vyzývali k zodpovednosti svojich rovestníkov a k aktívnej účasti vo všetkých oblastiach spoločnosti.

          OĽANO tvrdí, že biznis na rómskych deťoch je reálnou skutočnosťou

          Na neoprávnené umiestňovanie detí do špeciálnych škôl hnutie upozorňovalo už v roku 2015.