Cigánsky koláč alebo pečené rebrá. Vyskúšajte, ako chutí rómska kuchyňa

Rómske jedlá sú pripravované najmä z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín.

Pečené rebrá - Pašvare(Zdroj: FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ)

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa vychádza zo skromných a chudobných pomerov.

Príprava jedál nie je náročná, suroviny sú dostupné a napriek tomu sú to jedlá nápadité a chutné.

Merali dlaňami

V minulosti sa suroviny odmeriavali obsahom nádob alebo počtom dlaní. Pri príprave tradičných rómskych jedál sa týmto spôsobom pracuje aj v súčasnosti.

“Do každého vareného jedla som pridávala ešte veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba,” hovorí rómska spisovateľka Zdenka Mahajová žije na Myjave.

Vyše 28 rokov pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.

„Prvoradé sú sezónne čerstvé potraviny. To platí na celom svete,“ tvrdí kuchár Zdeněk Michálek. V minulosti pôsobil vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, v Čechách, dnes pracuje v škole varenia Chefparade, kde sa venuje najmä výučbe svetových kuchýň.

Múka, mlieko, strukoviny

Michálek a Mahajová sú autormi väčšiny receptov podávaných v rámci Gypsy Food Festivalu.

Rómske jedlá sú pripravované prevažne z múky, strukovín, mliečnych produktov a údenín. Kým boli nútení žiť na okraji miest a dedín, varili si zväčša na otvorených ohniskách alebo v provizórnych pieckach zostavených z kameňov a kovovej platni.

Ako chutí rómska kuchyňa

Zemiaková polievka

Potrebujeme: 3 kg zemiakov, 0,5 kg cibule, 2 strúčiky cesnaku, 0,30 kg údenej slaniny, soľ, rasca, sladká mletá paprika, čierne korenie mleté, masť.

Na troške masti upražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

Potrebujeme: 800 g širších rezancov, 400 g kuracích pečienok, 100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku,40 g bravčovej masti, soľ, mleté čierne korenie, masť.

Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálenú masť olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky, prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

tben0187_r4700_res_res_res_res.jpg

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Pečené rebrá (Pašvare)

Potrebujeme: 3 kg bravčových rebier, 2 ks cibule, 5 strúčikov cesnaku, soľ a rascu.

Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° C asi hodinu a pol. Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky) na drevenej doske.

Džatky (na sladko i slano)

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, 0,18 kg hladkej múky, 0,25 kg polohrubej múky, 0,5 kg oravskej slaninky, 1 kg cibule, 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu, soľ, cukor, olej, mak, mleté orechy, práškový cukor, škorica.

Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá, až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť.

Pred dovarením zlejeme vodu , aby časť zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou. Džatky môžeme pripraviť aj na sladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

zemiakova-polievka-a-dzatky-na-sladko-i-_r4948_res.jpg

FOTO PRE SME - RICHARD REHOROVSKÝ

Cigánsky koláč

Potrebujeme: 3 vajcia, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 dl oleja, trochu kakaa, 300 g polohrubej múky a jednu kávovú lyžičku sódy bicarbóny, konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou ( nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky) Spolu zmiešame, vylejeme na omastený a múkou posypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.

Pozn. Bravčová masť sa dá nahradiť olejom.

Recepty pripravili : Zdenka Mahajová a Zdeněk Michálek

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Ako na refinancovanie hypotéky
          2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
          3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
          4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
          5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
          6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
          7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
          8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
          9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
          10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
          1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
          2. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
          3. Trendy udržateľnej architektúry
          4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
          5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
          6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
          7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
          8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
          9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
          10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
          1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 14 455
          2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 443
          3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 618
          4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 264
          5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 214
          6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 034
          7. Ako na refinancovanie hypotéky 961
          8. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 721
          9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 680
          10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 551

          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

          Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

          KOMENTÁRE

          Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

          České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

          SVET

          Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

          Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

          Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

          Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

          Neprehliadnite tiež

          Ravasz o streľbe na dom rómskej rodiny: Prekročili sme poslednú hranicu

          Splnomocnenec považuje incident za vrchol ľadovca symbolizujúceho napätie v spoločnosti.

          Na Rómov dohliadnu Rómovia. Zvolen bude mať občianske hliadky

          Strážcovia poriadku budú prednostne nasadení v lokalite pod Pustým hradom.

          SaS chce riešiť problematiku rómskych osád. Navrhuje integráciu aj sterilizácie

          V rámci reformy prinášajú aj možnosť, ako sa v chudobe chrániť pred neželanými tehotenstvami.

          Americký denník si všimol Spišský Hrhov. Pochválil prácu s Rómami

          Dedina založila komunitné firmy, ktoré Rómov zamestnali, a pomohla im postaviť slušné domy.