Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.(Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
          2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
          3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
          4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
          5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
          6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
          7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
          8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
          9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
          10. Ako sme jazdili v socializme
          1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
          2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
          3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
          4. Už aj seniori presadajú do SUV
          5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
          6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
          7. Bratislava gets a new public space and park
          8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
          9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
          10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
          1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 480
          2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 881
          3. Ako sme jazdili v socializme 2 712
          4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 691
          5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 796
          6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 588
          7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 277
          8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 276
          9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 188
          10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 790

          Hlavné správy zo Sme.sk

          PLUS

          Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

          Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

          PLUS

          V kráľovstve polievok sa držková nevarí

          Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

          KOMENTÁRE

          Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

          Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

          Neprehliadnite tiež

          Bývalý úradník: Starostovia nevedia čerpať eurofondy, je to čisté zúfalstvo

          Rómske osady nevyrieši štát ani mimovládky, ale dobrý starosta, tvrdí bývalý zástupca riaditeľa úradu práce v Bardejove Viktor Guman.

          PÍŠE MIROSLAV POLLÁK

          Raslavický starosta je nový Vlado Ledecký

          Počet superstarostov sa tak zvýšil o 100 percent.

          Nepotrebné bicykle rozdali Rómom z Ľubice

          Občianske združenie im dalo druhú šancu.

          Symbolická sviečka spojila ľudí rôzneho politického presvedčenia

          Sviečka pripomínala obete rómskeho holokaustu.