Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.(Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Moskva alebo Petrohrad?
          2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
          3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
          4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
          5. Nový Jaguar XF Sportbrake
          6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
          7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
          8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
          9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
          10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
          1. Moskva alebo Petrohrad?
          2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
          3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
          4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
          5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
          6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
          7. Nový Jaguar XF Sportbrake
          8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
          9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
          10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
          1. Moskva alebo Petrohrad? 11 111
          2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 277
          3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 147
          4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 053
          5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 803
          6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 558
          7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 381
          8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 152
          9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 851
          10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 629

          Hlavné správy zo Sme.sk

          SPIŠ KORZÁR

          Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred trinástimi rokmi

          Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

          TECH

          Vo vesmíre znie strašidelné pískanie. Vedci zistili, odkiaľ pochádza

          Väčšina častíc je zachytená v pásoch.

          ŠPORT

          Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

          Nemecký hokejový tím zachránil diktátor.

          Neprehliadnite tiež

          Ocenený psychológ o Rómoch: Ak sú v partii, je tam bašavel a robia

          Keď má človek motyku v ruke, pomáha mu to vymotať sa z ťažkostí, hovorí psychológ Štefan Straka, ktorý učí Rómov ekologickému záhradníčeniu.

          Rozšírenie povinnej predškolskej dochádzky je podľa KDH nekoncepčný krok

          Jeden rok prípravy deťom z osád podľa KDH nepomôže a situáciu nerieši.

          Učitelia rómskych detí pokračujú v inovatívnom vzdelávaní

          Do programu, ktorého rozsah je 110 hodín, sú zahrnuté štyri tematické celky.

          Súd poslal pre volebnú korupciu do väzby štyroch mužov

          Muži ponúkali rómske hlasy pre kandidátov na poslancov v Žilinskom a Prešovskom kraji.