Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.(Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé
          2. Kreditná karta – áno alebo nie
          3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
          5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
          6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
          7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
          8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
          9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
          10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
          1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
          2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
          3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
          4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
          5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
          6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
          7. Kreditná karta – áno alebo nie
          8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
          9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
          10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
          1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 676
          2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 594
          3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 11 386
          4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 714
          5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 013
          6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 590
          7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 620
          8. Kreditná karta – áno alebo nie 4 874
          9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 046
          10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 050

          Hlavné správy zo Sme.sk

          Autorská strana Michala Havrana

          Dno poslanca Blahu

          Dno je, keď ťa prídu zavraždiť k tebe domov za to, že si napísal o našich ľuďoch.

          DOMOV

          Zmenky Kočner skrýva. Prokurátor hovorí, že si poradia aj bez nich

          Kočnerovi a Ruskovi hrozí 12 až 20 rokov.

          KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

          Krátka správa o stave preferencií

          Z Fica už Smer veľa nevytiahne.

          Neprehliadnite tiež

          Ravasz obhajoval povinnú predškolskú dochádzku

          Rómsky splnomocnenec pomáha rozšíriť kapacity škôlky v Hranovnici.

          Ombudmanka žiada kamerové systémy pri policajných raziách

          Patakyová vyzvala na zavedenie kamier päť rokov od razie v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

          Na Slovensko príde eurokomisárka. Bude sa pýtať na Kuciaka a Rómov

          Tento týždeň navštívi Slovensko eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová.