SME
Sobota, 10. jún, 2023 | Meniny má Margaréta

Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója. (Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  3. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  4. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody
  1. Blúdia parazity aj vo vašom tele?
  2. Hráči získali päťtisíc eur a stretnú sa s Ronaldom
  3. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  4. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  5. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  6. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  7. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  8. Super zábava, super deň
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 16 022
  2. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 762
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 5 378
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 278
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 176
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol? 5 143
  7. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 726
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 315
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu
InzerciaSkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fero Joke

Šírenie nenávisti je hazardovanie s ľudskými životmi.


a 1 ďalší 8. jún
Jindřich Šídlo, komentátor SeznamZpravy.cz.

Anglickí a talianski fanúšikovia, ktorí premenili centrum Prahy na pivné smetisko, azda pomôžu Čechom vytriezvieť.


8. jún
Pokosenú trávu nevyhadzujte.

Ako sa dá v záhrade využiť tráva.


7. jún
Peter Orlando v rádiovej miestnosti na palube USS ATR-2 v roku 1944.

Podľa niektorých išlo o najlepšie hodiny Ameriky.


a 1 ďalší 8. jún

Neprehliadnite tiež

Fedor Blaščák.

Segregácia rómskych detí sa stala nepriznanou, no faktickou štátnou doktrínou.


10. máj
Vladimír Ledecký.

Komisia by mala byť zložená z ministerských úradníkov, zástupcov krajov, ale aj akademickej obce.


TASR 10. máj
Minister školstva Ján Horecký.

Eurokomisia viedla konanie voči Slovensku od roku 2015.


TASR 26. apr
Janka Zacharová.

Pozrite si rozhovor z projektu Akana.


18. apr
SkryťZatvoriť reklamu