Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.(Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Najčítanejšie na SME Rómovia


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  2. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  3. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Kŕčové žily: nepekné a nebezpečné
  6. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  7. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  8. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  9. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  10. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 392
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 823
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 811
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 753
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 568
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 256
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 191
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 155
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 561
  10. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 2 395

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar, ktorý otvorene podporuje kotlebovcov, píše pre časopis Zväzu protikomunistického odboja. Magazín platí ministerstvo vnútra.

KOMENTÁRE

Antifašisti ani antikomunisti to nepochopili

Neexistuje sloboda len pre jednu vybranú skupinu.

EKONOMIKA

Volkswagen: Odborári dostali to, čo sme im núkali pred štrajkom

Na jar ponúkal Volkswagen zvýšenie platov o 12 percent.

KOMENTÁRE

Domáci násilník Danko

Reči, akože „nesystémové strany nevedia riadiť štát“, sú z úst „systémovej“ SNS dokonalou fraškou.

Neprehliadnite tiež

Verešová: Rómovia sú príležitosťou, potrebujeme spoločné riešenia

Tie musia priniesť aktivisti, politici aj odborníci, hovorí opozičná poslankyňa.

Voľby do Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny budú začiatkom júla

Uskutočnia sa v nadväznosti na uplynutie 3. ročného funkčného obdobia, ktoré sa týka väčšiny členov a členiek výboru.

Ani biela, ani Rómka: Janette Maziniová Motlová pomáha pochopiť menšiny

Ocitla sa medzi dvoma svetmi, dnes pomáha v rámci organizácie EDUMA.