Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.(Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Najčítanejšie na SME Rómovia


          Inzercia - Tlačové správy


          1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
          2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
          3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
          4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
          5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
          6. Rastie nám pokrivená generácia?
          7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
          8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
          9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
          10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
          1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
          2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
          3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
          4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
          5. Detské zúbky sú veda
          6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
          7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
          8. Rastie nám pokrivená generácia?
          9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
          10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
          1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 572
          2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 484
          3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 289
          4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 851
          5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 962
          6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 337
          7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 306
          8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 086
          9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 032
          10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 618

          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

          Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

          DOMOV

          Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

          Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

          Neprehliadnite tiež

          Americký denník si všimol Spišský Hrhov. Pochválil prácu s Rómami

          Dedina založila komunitné firmy, ktoré Rómov zamestnali, a pomohla im postaviť slušné domy.

          Most navrhne znížiť požiadavky na terénnych sociálnych pracovníkov

          Za terénneho pracovníka by sa mohol prihlásiť aj človek, ktorý to ešte nevyštudoval.

          Prečo sú v Gemeri prázdne kostoly

          Fresky sa obnovujú, no čoskoro nebude pre koho slúžiť omše. Ak farnosti nezapoja svojich Rómov.

          Etnológ Mann: Kňazi sú schopní sotiť plačúcu Rómku do hrobu za manželom

          Rómovia sú veľmi pobožní, ale svoju vieru často praktizujú len u seba doma, tvrdí etnológ Arne Mann.